Tunable white belysning


När de väl använda 90-talsmöblerna åkte ut från Proton Groups koncernkontor fick Katarina Rebo, ljusdesigner på Proton Lighting, möjlighet att planera för en ny snygg och smart belysning. Den gamla belysningen på kontoret bestod enbart av äldre lysrörs- och glödljusarmaturer, en belysningslösning som var både ineffektiv och energikrävande.

Installatör
Elajo, Värnamo
Kund
Proton Group
Ljusdesign
Katarina Rebo, Proton Lighting
Ljusstyrning
Robert Dahlgren, Proton Lighting

Ett konferensrum med extra allt!

Genom att kombinera flera olika ljuskällor, anpassad färgtemperatur och smart ljusstyrning skapade Katarina ett helt annat uttryck i det nyrenoverade kontoret. Katarina berättar:

”Kontoret är stort och har flera olika funktioner och tillsammans med kunden diskuterade jag fram en lösning där rummet delas upp i olika zoner för att kunna tillfredsställa olika krav på olika ytor.

Zon ett är själva kontorsarbetsplatsen där arbetsbordsbelysningen behöver uppfylla kraven på 500 lux på arbetsytan. Där valde jag att använda vår pendlade armatur Ra.

Zon två är själva konferensdelen. Där ville jag skapa en belysning som är både snygg och praktisk. Eftersom även konferensbordet är en plats där man sitter och arbetar i många timmar behöver även den arbetsbordsytan ha en bra belysning med 500 lux samt ett omgivningsljus på 300 lux. Här valde jag att använda en nedpendlad belysning med Galatea kombinerad med ett infällt allmänljus, Dimma TW.

Den tredje zonen är en sittgrupp som är avsedd för lite mer informella samtal i en avslappnad miljö och är i direkt kontrast mot den striktare arbetsdelen. För att skapa trevnad kombinerade jag soffgruppen med vår Galatea som en pendlad belysning över soffbordet.

Kontoret i byggnaden vetter mot nordväst vilket innebär mindre ljus under vintertid. Detta kompenseras delvis med stora fönsteröppningar men rummet kan ändå upplevas dunkelt under långa perioder. För att göra rummet ljusare placerade jag därför Dimma TW med funktionen tunable white som ett allmänljus i rummet. Genom en programmering av ljusnivå och färgtemperatur som löper mellan färgtemperaturen 4000K och 6000K återskapas en vanlig dagsljuscirkel, från morgon till kväll.

Längs med väggarna placerades downlight Lyra. Lyra har en smalstrålande ljusspridning som framhäver de tavlor som hänger på väggarna, samt skapar en intressant lek mellan ljus och skugga på de väggytor som är tomma.”

Robert Dahlgren arbetar som elektroingenjör på Proton Lighting och beskriver vidare hur man planerat ljusstyrningen på kontoret:

”Belysningen med allmänbelysningen Dimma TW och downlight Lyra har en aktiv dagsljuskompensering. Genom funktionen Tunable White har armaturen Dimma dessutom programmerats så att både ljusnivå och färgtemperatur automatiskt ändras under dagen enligt ett förinställt schema. Belysningen har en närvarostyrning med sensorer, men den går även att styra manuellt via väggbrytare.

Vill man själv ändra förprogrammerade ljusinställningar under arbetsdagen går det även att styra både Dimma och Lyra via Bluetooth och en app i mobilen.”

Vill du veta mer?

Behöver du hjälp med order, förfrågningar eller teknisk support om våra produkter?

Öppettider

7:30-16:00 (lunch 12:30-13:00)

Kontakta support
Katarina Rebo Ljusdesigner / Kundsupportchef 0370-69 07 01 katarina.rebo@protonlighting.se
Din dokumentsamling

Dokument