Bättre belysning halv elkostnad


När ansvariga för ekonomiska föreningen Måsen i Halmstad under 2019 gjorde en inventering av stugområdets utomhusbelysning insåg man att en uppdatering av belysningen var behövlig. Belysningen på vägar och parkering inom området hade ganska många år på nacken, med varierande kvalitet på armaturer och ljuskällor. Den gemensamma parkeringen med natriumlampor hade dessutom flera mörka och tråkiga partier.

Bättre belysning och halverad elkostnad för stugområdet

Under hösten gjordes en ljusplanering för parkeringen av Exaktors ljusdesigners och i slutet av året byttes befintliga stolparmaturer ut mot exStreet. För att skapa en jämn ljusspridning över parkeringsytan samt undvika mörka partier kombinerades armaturen med olika optiker.
Samtidigt byttes även ljuskällorna i de armaturer som lyser upp småvägarna inom området ut mot nya LED-ljuskällor.

Resultatet blev över förväntan – med samma antal armaturer som tidigare har ljuset på parkeringsytan ökat markant och mörka partier har försvunnit helt. Genom att belysningen numera är fokuserad på parkeringen slipper även omkringliggande stugor störande ljus.

Stor bonus för föreningen är den stora minskningen av elkostnaden. Direkt efter genomförd installation sjönk föreningens förbrukning av el och har sedan dess legat stadigt på 47-50 % lägre förbrukning per månad jämfört med samma period föregående år.

Föreningens styrelseledamöter är samstämmiga:
– Vi visste ju att det skulle spara energi, men det här är riktigt mycket! Kul! Och dessutom har vi mer ljus än tidigare!

Vill du veta mer?

Behöver du hjälp med order, förfrågningar eller teknisk support om våra produkter?

Öppettider

7:30-16:00 (lunch 12:30-13:00)

Kontakta support
Katarina Rebo Ljusdesigner / Kundsupportchef 0370-69 07 01 katarina.rebo@protonlighting.se
Din dokumentsamling

Dokument