Med rätt ko i rampljuset!


Bättre mjölkning, förbättrad arbetsmiljö och stora tidsvinster. LED-belysning med smart ljusstyrning för lokalisering och förprogrammerade scener ger vinster både för människor och djur på Bäcks Gård utanför Säffle.

Tänk en ladugård på ca 1250 kvadratmeter där 150 kor går på lösdrift. Tänk att du måste ha full koll på vem som är vem av de fyrbenta kossorna när veterinären kommer på besök med jämna mellanrum – eller när du varje dag måste hjälpa vissa kvigor som ännu inte lärt sig hitta till mjölkroboten.

– Det här har varit ett stort irritationsmoment för mig själv eftersom jag bara jobbar var fjärde helg, i övrigt har vi anställda. Och jag känner ju inte igen korna på samma sätt som de anställda, konstaterar Niklas Johansson.

Men med den nya ljusinstallationen från Exaktor/Proton Lighting öppnas helt nya möjligheter. Specialanpassad styrning gör att den som arbetar i ladugården kan söka efter en viss ko, då belysningen känner av chippet i kons halsband och ökar ljusstyrkan just där kon befinner sig.

– Vi har inte kommit i gång med just den här lokaliseringen än, men när vi med ljusets hjälp kan spåra upp rätt ko ser jag att vi kommer att göra väldiga tidsvinster, kanske upp emot en timme varje dag, för att få fram rätt ko till mjölkningen. Och ännu mer tid kan vi spara när vi behöver leta fram 10–15 kor inför ett veterinärbesök, säger Niklas.

De två bröderna Niklas och Martin Johansson äger och driver Bäcks Gård tillsammans, och när det var dags att byta den 40 år gamla belysningen i ladugården visste de att LED-belysning var det enda alternativet utifrån energieffektivitet och hållbarhet. Ganska snart stod det också klart för dem att intelligent ljusstyrning kan ge produktionsvinster.

– Jag läste på en hel del. Rapporter från SLU visar att belysning av viss intensitet ger ökad mjölkavkastning. 16–18 timmars dagsljusliknande belysning ger maximal mjölkning. Och på avdelningen där vi har sinkorna som inte mjölkar just nu så räcker det med cirka 8 timmars dagsljus, berättar Niklas.

Välplanerad belysning påverkar kornas biologiska dygnsrytm och aktivitet.

– Jag tror att ljuset är lika betydelsefullt för kon som för människan. Dessutom är det roligt att kunna använda ny teknik, konstaterar Niklas.

 • Bäcks gård


  ”Den här belysningslösningen är ett sätt för oss att se om vi kan öka vår produktivitet, samtidigt som den ger ett otroligt lyft ur arbetsmiljöperspektiv”, konstaterar mjölkbonden Niklas Johansson.

  Kort om MAMBAmini Agro

  • För montage inomhus eller utomhus under skydd
  • Goda kemiska och optiska egenskaper
  • Brandklassad (UL94): HB och kemisk resistens
  • Finns med högt ljusflöde (HO)
  • Kan kombineras med Dali, Casambi eller Plejd

  I jakten på rätt leverantör fick Niklas kontakt med Proton Lighting och belysning från varumärket Exaktor. Tillsammans med säljaren Rickard Bengtsson började Niklas diskutera olika lösningar, där en stor del av samtalen handlade om olika tekniker och styrningar.

  – Vi ville ha en snabb installation och så lite elkabel som möjligt. Med den här lösningen har vi fått en väldigt ren installation där vi slipper kabel för själva styrningen eftersom vi kopplar upp oss med blåtand för programmering av varje enskild armatur, berättar Niklas.

  Systemet som används heter Casambi och Rickard Bengtsson berättar att det är en av de första gångerna som Proton Lighting gör en sådan installation i lantbruksmiljö.

  – Tidigare har Casambi mest använts i kontorsmiljö, men det här är ett mycket intelligent system som gör det möjligt att energioptimera en anläggning och skapa förprogrammerade scener för exempelvis städning, mjölkning eller vila. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra, förklarar Rickard.

  För Rickard är det viktigt att göra en bra analys av kundens behov, att komma nära kunden för att verkligen förstå behovet och presentera en lösning som passar perfekt. I just det här fallet innebar det vissa utmaningar då Rickard lider av koskräck. Så att rent fysiskt komma nära kossorna i ladugården har inte kommit på fråga. Niklas skrattar:

  – Jo jag tänkte att jag skulle bota Rickards koskräck, men där har jag inte riktigt lyckats än.

  Vill du veta mer?

  Behöver du hjälp med order, förfrågningar eller teknisk support om våra produkter?

  Kontakta support
  Rickard Bengtsson Säljledare Syd/Öst 0370-69 07 03 0705-38 97 11 rickard.bengtsson@exaktor.se
  Din dokumentsamling

  Dokument