Det sensorstyrda belysningssystemet kan läsas av i realtid och visar bland annat att förbrukningen har minskat från 288 till 41 kWh per dag. Från vänster: Anders Schultz, Stefan Davidsson och Axel Gustavsson.

Sensorstyrda armaturer sparar energi


Att minska elförbrukningen genom att se över effekttoppar, värme och ventilation är självklart för de flesta industrier idag. Men det var när Rubi Mekaniska bytte till närvarostyrd belysning som den verkliga energibesparingen kickade in.

Elinstallatören om Koolmesh-systemet: ”Sensorstyrda armaturer ger en fantastisk ekonomi”

Anders Schultz, projektsäljare Exaktor, scrollar i realtidsdata och visar hur energibesparingen till och med överträffat förväntningarna.

– Det är nästan så man måste nypa sig i armen. 83 dagar efter installationen av det här systemet så ligger armaturernas brinntid på bara 13 dagar. Rubi har gått från 166 armaturer med 12 timmars brinntid per dag till 121 armaturer med ett genomsnitt på 4 timmars brinntid per dag. Energiförbrukningen har minskat med minst 85 procent sedan installationen, säger Anders Schultz.

Resultatet av investeringen i ny belysning är mer än välkommet hos Rubi Mekaniska i Värnamo, en verkstadsindustri med 12 anställda och produktionsyta på cirka 2 000 kvm. Här sker legotillverkning och produktion av reservdelar till maskiner, mestadels genom skärande bearbetning.

– Det var de skenande energipriserna som gjorde att vi började titta på alla möjligheter för att få ner elräkningarna. Alla måste ju dra sitt strå till stacken, säger Stefan Davidsson, kvalitets- och miljöansvarig på Rubi Mekaniska.

Från en översyn av värme och ventilationssystem gick Rubi vidare till maskinförbrukning där man bland annat kommer att installera mätning på varje maskin för att kapa effekttopparna.

Och så var det då frågan om belysning.

– När vi flyttade in i de här lokalerna var belysning inget vi tänkte på mer än att vi skulle ha riktigt bra ljus för att jobba, säger Stefan.

Men ska man spara energi gäller det att vända på alla stenar. Ändå kom passningen från Anders Schultz lite som en kalldusch.

– När han frågade oss om vi hade räknat på belysningen, hur mycket den faktiskt förbrukar, så tänkte jag bara – hur menar du nu? skrattar Stefan.

Att belysning kan vara en energibov för industrin var inget som man egentligen hade reflekterat över. Stefan fortsätter:

– Anders släppte bomben när han var här första gången och talade om för oss hur mycket tomgångskörning vi hade på våra lysrörsarmaturer. Drivdonet drog ju uppemot 40 watt i timmen fast vi hade plockat ut lysröret, och det hade vi ingen aning om.

 • Tage – en svensk­tillverkad industri­belysning


  Det sensorstyrda belysningssystemet kan läsas av i realtid och visar bland annat att förbrukningen har minskat från 288 till 41 kWh per dag. Från vänster: Anders Schultz, Stefan Davidsson och Axel Gustavsson.

  Det sensorstyrda belysningssystemet kan läsas av i realtid och visar bland annat att förbrukningen har minskat från 288 till 41 kWh per dag. Från vänster: Anders Schultz, Stefan Davidsson och Axel Gustavsson.
  • Med PIR-sensor i varje armatur lyser du bara upp där det behövs

  Att gå över från lysrör till LED-belysning är en stor energibesparing i sig, men hos Rubi valde man att gå steget längre. I stället för en traditionell tänd-släck-lösning med mastersensor valde man på inrådan av Anders att installera LED-armaturer med närvarostyrning, ett så kallat Koolmesh-system, där varje armatur har en egen sensor och alla kommunicerar trådlöst med varandra via blåtand.

  – Hade vi bara satt in LED-armaturer utan sensorer hade förbrukningen minskat från 288 kWh per dag till 122 kWh. Med sensorstyrning snittar vi på 41 kWh per dag, säger Anders.

  Axel Gustavsson, elinstallatör, blev själv överraskad av skillnaden.

  – Vi satt och räknade på den här initialt höga investeringen, och konstaterade att den betalar sig lika snabbt som att byta till vanlig LED – och räknar du in den ökade livslängden på sensorstyrda armaturer blir det en fantastisk ekonomi, säger Axel.

  Minskad brinntid jämfört med tänd-släck-anläggning liksom det faktum att armaturerna är dimringsbara gör att man kan räkna med mer än 20 års livslängd.

  –  Med dagens elpriser motsvarar det en besparing på 2,4 miljoner, säger Anders.

  Och pengar i all ära:

  – Det är ju väldigt roligt med ny teknik också, säger Stefan och ler.

  För med det sensorstyrda systemet har Stefan och de andra på Rubi fått en helt ny upplevelse av ljuset. Tidigare 700 lux har minskats till 500 vilket upplevs både behagligare och bättre av personalen. Dessutom har du ljus bara där du behöver det – och när du behöver det.

  – Den största fördelen som jag har upptäckt är när jag kommer en halvtimme före alla andra på morgonen för att sätta i gång vissa maskiner så tänds ljuset automatiskt där jag går och släcks efter en liten stund. Och även om vi är ganska få i personalen så rör vi oss på en ganska stor yta, men nu behöver du aldrig fundera på var folk befinner sig för du ser var det lyser, säger Stefan.

  Vill du veta mer?

  Behöver du hjälp med order, förfrågningar eller teknisk support om våra produkter?

  Kontakta support
  Anders Schultz Projektsäljare 0370-69 07 24 072-819 80 84 anders.schultz@exaktor.se
  Din dokumentsamling

  Dokument