Vill du trivas och må bättre på arbetsplatsen samtidigt som du blir mer energieffektiv?


Då ska du ta hjälp av en ljusdesigner. Ljusdesign är nämligen nyckeln när industrier, kontor och offentliga rum ska inredas med ljus.

Ljusdesign ger försäljning styrka

Vill du trivas och må bättre på arbetsplatsen samtidigt som du blir mer energieffektiv – då ska du ta hjälp av en ljusdesigner. Ljusdesign är nämligen nyckeln när industrier, kontor och offentliga rum ska inredas med ljus.

– Vi beräknar belysningen i olika offentliga lokaler och miljöer, både inomhus och utomhus, för att uppnå de krav som ställs genom olika standarder och genom kunden själv. Allt för att skapa en bra synergonomi, säger Adam Wallentin.

Katarina Rebo fortsätter:
– I grunden handlar det om att vi vill hjälpa våra kunder att öka trivsel, välbefinnande och energieffektivitet.

Katarina och Adam arbetar båda som ljusdesigners på Proton Lighting; Katarina som teamledare med uppdrag att bland annat gå igenom alla offertförfrågningar för att säkerställa att all dokumentation finns tillgänglig, som plan- och sektionsritningar, ram- och rumsbeskrivning. Adam möter många av kunderna, både grossister och elinstallatörer, men också elkonsulter i föreskrivande led.

3D-bilder ett bra verktyg att nå affären

– Det är jätteviktigt att du har rätt belysning i rätt miljö, säger Katarina. För att hjälpa kunderna till goda belysningslösningar använder hon och Adam programvaran DIALux Evo där man kan rita in alla olika scenarion som behövs i lokalen, visa dimringsfunktioner och olika typer av styrning via dagsljus, närvaro och rörelse.

– Här kan man på en ett enkelt sätt både visa faktiska siffror på ökad energieffektivitet och även visa hur belysningen kan öka välbefinnandet, säger Katarina. I DIALux kan man också generera 3D-bilder som visar kunden precis hur det kommer att se ut med ljusfördelning och snygga armaturer på rätt plats.

– De här 3D-bilderna tillsammans med energikalkyler är ett bra verktyg att nå affären. Särskilt konsulterna brukar gilla att få se lite snygga bilder, det blir ett riktigt bra säljargument, konstaterar Adam.

3D-bilder visar hur det kommer att se ut med ljusfördelning och armaturer på rätt plats.

Viktigt att skapa efterfrågan i alla led

Att nå ut till elkonsulterna är ett viktigt mål för fortsatt tillväxt på försäljningssidan.

– Kan vi skapa efterfrågan både hos konsulterna och hos installatörerna då kommer automatiskt efterfrågan att växa även hos grossisterna. Det ljusdesign tillför i affären är att vi kan hjälpa konsulter i föreskrivande led, så att de får rätt kunskap om vårt sortiment och kan rita in våra armaturer redan från början vid nybyggen eller renovering, säger Lars Andreasson, försäljningschef Exaktor. Handlar det om kommunala eller statliga uppdragsgivare kan konsulten skriva in att man ska använda till exempel Exaktor by Proton Lighting eller likvärdig.

– Handlar det om privata uppdragsgivare kan konsulten bestämma exakt vilken armatur som ska användas. Och här finns en enorm utvecklingspotential framöver, menar Lars:

– Det är jätteviktigt att vi knyter till oss fler elkonsulter och visar upp vårt sortiment.

Styrning – en framtidsfråga

Att ljusdesign som arbetsredskap kommer att utvecklas i snabb takt framöver råder ingen tvekan om.

– Jag tror att vi kommer att prata ännu mer om styrning och kompatibilitet i framtiden, att alla komponenter måste vara kompatibla med varandra, säger Katarina. Och att konkurrensen blir tuffare och tuffare på marknaden är ett faktum.

– Det gör att igenkänningsfaktorn för vårt varumärke blir allt viktigare, samtidigt som vi också måste jobba hårt på att bredda vårt sortiment. Vi behöver titta vad som händer på marknaden, framför allt vad gäller styrning, och fortsätta att bredda vårt utbud så att kunden vänder sig till oss oavsett vad man vill ha, säger Lars.

”I grunden handlar det om att vi vill hjälpa våra kunder att öka trivsel, välbefinnande och energieffektivitet”.


Din dokumentsamling

Dokument