Made in Småland – ett hållbart val


”Oj, har ni produktionen här!” Många kunder höjer förvånat på ögonbrynen när de besöker Proton Lighting i Värnamo. Och hållbarhetsfaktorn för de svensktillverkade armaturerna sträcker sig mycket längre än så. Det ska vara hållbart hela vägen, från konstruktion och produktion till försäljning.

För konstruktören Ann Champatong börjar hållbarheten redan när hon utvecklar en ny armatur.

– Hög kvalitet och lång livslängd är viktigt för att minska belastning på miljön. Och när en produkt väl är förbrukad är det viktigt att de flesta av delarna kan återvinnas eller återbrukas. Därför har vi också väldigt höga krav på våra underleverantörer att de uppfyller miljökraven, säger Ann.

Energibesparingar upp till 70 procent

Hållbar konstruktion handlar också om energieffektiv belysning och smarta driftdon med styrning som minskar energiförbrukningen. Belysning hör globalt sett till topp tio när det gäller all form av energiförbrukning – och med rätt typ av belysningsteknik kan du göra energibesparingar upp till 70 procent. Teknikutvecklingen i Proton Lightings eget laboratorium spelar en nyckelroll.

– Vi fokuserar allt mer på ljuskvalitet, till exempel bättre färgåtergivning. Dessutom anpassar vi våra produkter för ökad energibesparing med hjälp av sensorer. Vår strävan är att leverera rätt ljus med bra spridning, minimal bländning och minimalt flimmer, bästa ljuskvalitet med hela färgspektrumet med i bilden, berättar Ann.

Vårt uppdrag är att hjälpa kunderna, att utbilda dem om vad som är hållbart och vad som verkligen är ljuskvalitet, säger Rickard Bengtsson, säljare på Proton Lighting.

Hjälper kunden till minskat koldioxidavtryck

Kunskapen om ljuskvalitet och dess betydelse för hälsa och hållbarhet är fortfarande låg hos många kunder.

– Vissa är bara ute efter pris och väljer hellre billigt än bra. Vårt uppdrag är att hjälpa kunderna, att utbilda dem om vad som är hållbart och vad som verkligen är ljuskvalitet. Vi pratar styrning, effektbehov och gör energikalkyler så att kunden får se hur mycket de sparar i ren energiförbrukning och hur mycket deras koldioxidavtryck minskar, säger säljare Rickard Bengtsson.

Avancerade lösningar i mindre batcher

Gör det skillnad för kunderna att armaturerna tillverkas på hemmaplan?

– Ja, absolut. Smidigheten och närheten är viktig, säger Rickard.

Ann fortsätter:
– Vi kan leverera mer komplicerad teknik och mer avancerade lösningar i mindre batcher än om du till exempel importerar belysning från Asien.

Och kvalitetsstämpeln i svensktillverkade produkter är också ett säljargument, menar Rickard.
– Dessutom är det mycket enklare att hitta reservdelar och ersättningsarmaturer när garantin gått ut på en produkt.

Social hållbarhet hela vägen

Att tillverkning på hemmaplan ligger i tiden kan Lena Nilsson, produktionschef, intyga.
– Man vill inte skeppa sin slutprodukt för långt idag, man vill tillverka där produkten används. Många av våra större konkurrenter har ändå produktion i andra länder och det gör oss unika på marknaden, säger Lena.

Man ska också komma ihåg, menar hon, att hållbarhet hela vägen även innefattar människan och arbetsmiljön.
– Inom Proton jobbar vi med hållbarhet ur ett miljömässigt perspektiv men också ett socialt och ekonomiskt perspektiv. Människan och arbetsmiljön är en viktig del, att du ska hålla hela ditt arbetsliv. Vårt systematiska arbetsmiljöarbete är viktigt för social hållbarhet. Du ska inte vara utsliten när du är 65 och går i pension, du ska vara hållbar tills du är 95, säger Lena.

Globalt mål: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Innovation och teknologiska framsteg är nyckeln till hållbara lösningar för ekonomiska och miljömässiga utmaningar. Att investera i hållbara industrier, forskning, miljövänlig teknik och innovation är alla viktiga sätt att skapa förutsättningar för en hållbar utveckling.

Din dokumentsamling

Dokument